Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

INFOBLAD 2013

PROGRAMMA 2014

 Inleiding

Onze Brugse vereniging Nsanga heeft het genoegen u te danken voor de interesse die u heeft voor onze werking! Onze website bestaat 4 jaar en we ontvingen reeds 76000 bezoekers. Dat doet ons plezier en stimuleert ons om verder te werken en u op de hoogte te brengen van de door Nsanga gerealiseerde activiteiten. Daarnaast informeren wij u ook over de activiteiten, georganiseerd door anderen, waar Nsanga aan deelnam of bij betrokken was.

 

Nsanga-activiteiten in 2013

29 maart 2013

In het kader van de millenniumdoelen Brugge “scoren voor 2015” presenteerde Nsanga de film “Waati”.

 26 april 2013

In het kader van de millenniumdoelen Brugge “scoren voor 2015” organiseerde Nsanga een voorstelling over de provincie Oost-Kasaï, 1 van de 10 provincies van RDCongo. We gaven informatie over de economische mogelijkheden en de sociale situatie van het volk. De bedoeling was om Bruggelingen en anderen te sensibiliseren over de problematiek van het zuiden. Jammergenoeg waren enkel 2 Bruggelingen aanwezig. Men kon veel informatie opdoen, om verder over te discussiëren tijdens die avond. Aangezien dit onderwerp over 1 van de 8 internationale millenniumdoelen gaat, zullen wij nog activiteiten organiseren rond dit onderwerp.

Geïnteresseerden kunnen regelmatig onze website raadplegen om te weten wanneer dit onderwerp aan bod komt in onze activiteiten.

 31 mei 2013

De geplande activiteit, in samenwerking met het publiek van het dienstencentrum De Garve ging niet door. Nsanga organiseerde in de plaats een multiculturele avond met gezellig samenzijn en wereldmuziek. Het werd een gezellige leuke dansavond.

 28 juni 2013

Buurtwerk Sint-Jozef zou die avond een toneelvoorstelling met kinderen brengen, maar de voorstelling werd geannuleerd door bepaalde omstandigheden. Er werd alsnog een avond met gezellig samenzijn aangeboden, waarvoor de bezoekers heel tevreden waren.

 27 september 2013

Iranese avond

In het kader van sensibilisatie en cultuuruitwisseling konden Bruggelingen en anderen de Perzische cultuur leren kennen. Er waren Iranese recepten te proeven, klaargemaakt door mevr. Zohreh: halymbademjan (op basis van lamsvlees, rijst, aubergine, saffraan, kurkuma en uien), koekoe (op basis van allerlei groenten) en eieren.

Latyfah zorgde voor oriëntaalse dans en Afshin en Saeed brachten live Iranese muziek. Het werd een aangename avond met veel ambiance en een volle zaal. Probeer er maar bij te zijn op de volgende Iranese avond en kom meegenieten!

25 oktober 2013

Vlaamse volksspelencompetitie

Enkel allochtonen namen die avond deel aan de Vlaamse volksspelencompetitie. We speelden sjoelbak, puttebak en trou-madame. De winnaars waren: Tony (6794 ptn), Ruth (4830 ptn), Diop (3681 ptn), Merveille (3473 ptn), kleine David (2787 ptn), grote David (1613 ptn), Klara (1599 ptn) en Claudia (1438 ptn). De winnaars kregen volgens hun rangschikking in het klassement: 5, 4, 3 en 2 euro, de anderen kregen 1 euro als attentie van Nsanga, voor hun deelname.

Wij danken het OCMW Brugge, van wie telkens de Vlaamse volksspelen mogen lenen!

 29 november 2013

Kinderdiscoavond

We organiseerden deze avond om kinderen de kans te bieden hun talenten te tonen op karaokemuziek en te genieten van de avond.

Omdat onze middelen beperkt zijn, mochten wij van het OCMW de computer met de muziekinstallatie verbinden om zo de kinderen de kans te geven hun muziek te kiezen. Met dank! De ambiance in de zaal was verzekerd. Die dag vierden we ook de verjaardag van Joachim.

 

Activiteiten, georganiseerd door anderen, waar Nsanga aan deelnam of bij betrokken was

 

31 mei 2013 nam Nsanga deel aan de receptie, georganiseerd door D.C. De Garve van het OCMW Brugge, om 40 jaar D.C De Garve en 25 Jaar van buurtwerk st. Jozef te vieren. Een hele week waren er activiteiten: bezoek van scholen, infostanden van alle organisaties die in D.C. De garve betrokken zijn, …

 

18 april 2013 namen wij deel aan “In het hart van Congo”, georganiseerd door WERELDSOLIDARITEIT regio Brugge en KHBO, in het kader van de Lentecampagne ”samen grip krijgen op de wereld. We are connected”. De sprekers waren: Peter Verlinden (vrt-journalist), mevr Kat Kambol (Association des femmes Congolaises) en Aisée Tatum (partner van wereldsolidariteit in Congo). De presentatie ging over hoe zij aan de toekomst bouwen.

Er was een debat tussen de journalist van de VRT (Antropoloog van K.U.Leuven, over zijn boek “Hoe Congolees zijn de Congolezen”, de schizofrene Congolezen) en mevr Kat Kambol (sociologe van de “université de Lubumbashi RDC”). De journalist zegt dat de Congolezen schizofreen zijn, omdat zij op het werk van anderen rekenen en mevr. Kambol zegt dat er een nieuwe dynamiek aan het groeien is, op basis van een solide sociale structuur, in vergelijking met de oude generatie van kolonisatie.

 

23 september 2013 namen wij deel aan de conferentie van Dr. Willy Musitu, over “Samenleven in diversiteit”, georganiseerd door de Diversiteitsdienst van de Stad Brugge, in samenwerking met Pax Christi, in het kader van de Vlaamse vredesweek. Hij vertelde over zijn boek: “Comment vivre ensemble, le vecu de l’ immigration Congolaise en Belgique”. Dr Musitu Lufungula behandelt verschillende aspecten van de multiculturele samenleving en pleit voor meer ontmoeting en dialoog ter bevordering van een interculturele en vreedzame samenleving.

 

Tijdens de week van 18 tot 24 november 2013, Week van de smaak, gaf Nsanga een workshop, in samenwerking met DC De Garve.

18 november 2013: kookworkshop, van 19u tot 22u, voor 21 ingeschrevenen.

We maakten kippevleugeltjes klaar, op exotische wijze, als voorgerecht. Als hoofgerecht bereidden we bladeren van maniok, met kip moambe. Voor dessert waren er mango’s.

Iedereen at smakelijk en de workshop eindigde met een warm applaus van de deelnemers.

 

21 november 2013 was er een vorming “Omgaan met rasicme”, georganiseerd door het college van burgemeester en schepenen van de Stad Brugge.

“Mensen worden geconfronteerd met racistische uitspraken in contact met cliënten, collega’s, vrienden, familie of gewoon op straat. Of werd u zelf al ten onrechte beschuldigd van racisme? Reageren is niet altijd even gemakkelijk. Weet u ook niet hoe hiermee om te gaan en voelt u zich hierdoor soms machteloos of gefrustreerd…”

Nsanga was niet aanwezig, maar vindt het belangrijk om zo’n activiteit in de kijker te zetten!

 

NSANGAPROGRAMMA 2014

28 maart 2014

Infoavond over het Midden-Oosten en Iranese Nieuwjaarsfeest (Millenniumdoelen Brugge)

 25 april 2014

in samenwerking met Orphan’s Castle, bieden wij een Keniaanse maaltijd aan (Millenniumdoelen Brugge)

 30 mei 2014

Workshop Djembe door Nsanga

 27 juni 2014

Presentatie Afrikaanse mode door Yolande

26 september 2014

Nsanga-avond, met wereldmuziek en gezellig samenzijn

 31 oktober 2014

Vlaamse volksspelencompetitie-avond

 28 november 2014

kinderdiscoavond

Dit programma kan eventueel nog aangepast worden, naargelang de omstandigheden.

 Nsanga is een Brugse vereniging van de toekomst!

 Iedereen is welkom bij Nsanga:

kinderen, jongeren,

volwassen mannen en vrouwen,

autochtonen en allochtonen,...

 

Meer info:

 nsanga.brugseverenigingen.be

tel.:     0485 / 70 68 28

 

Tot op onze volgende activiteit!

 

De Nsanga-avonden gaan steeds door in het

Dienstencentrum De Garve

OCMW Brugge

Pannebekestraat 33

8000 Brugge Sint-Jozef