Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

INFOBLAD 2010

 

Zoals beloofd, is hier ons infoblad van het jaar 2010.

Hier vind je:

 • de gerealiseerde activiteiten van Nsanga
 • de activiteiten van andere organisaties, waar Nsanga ook bij betrokken was

 

Informatie over de geschiedenis, de doelstellingen van Nsanga en ons engagement kunt u vinden op de site of in de algemene folder van Nsanga.

Beste lezers, reageer gerust op onze publicaties! Uw feedback helpt ons om onze werking te bekijken en te verbeteren. U kunt gerust uw feedback sturen via het contactformulier op

nsanga.brugseverenigingen.be

 

 

Na een stille periode, aangezien er geen zaal ter beschikking was voor Nsanga, begonnen wij dan in januari 2010 opnieuw met nieuwe activiteiten op een nieuwe locatie:

Dienstencentrum De Garve, OCMW Brugge, Pannebekestraat 33, 8000 Brugge

 

Nsanga-avonden

 

29 Januari 2010

We vierden de nieuwe start van de Nsanga-avonden op een nieuwe locatie, het dienstencentrum  De Garve van het OCMW Brugge.

Uitgenodigden, die aanwezig waren:

mevr. Ivy Goutsmit (van FMDO (Federatie Mondiale Democratische Organisaties)), E. H. Jef Devisscher (van SOCK (Solidariteit Onthaalhuis Christus Koning), mevr. Anje Timmerman (van de Diversiteitsdienst van de Stad Brugge)

 

Toespraken:

 

Nsanga:

De voorzitter van Nsanga stelde de Nsangajaarplanning voor, waarbij hij meldde dat Nsanga besloten heeft om mee te werken aan het wereldproject, waarvoor de Stad Brugge kiest, om Bruggelingen te sensibiliseren: “Millenniumdoelen tegen 2015”.

In het Brugse project legt men de link met het WK-voetbal in Zuid-Afrika. De Stad Brugge kiest voor deze link omdat het de eerste keer is dat er zo’n belangrijk wereldevenement op Afrikaanse grond georganiseerd wordt, waar veel van de Millenniumdoelen tegen 2015 aangepakt moeten worden.

 

 

 

FMDO:

Mevr. Ivy Goutsmit legde de werking van FMDO uit. Men stimuleert en ondersteunt democratische organisaties bij het organiseren van multiculturele activiteiten. Momenteel is er in de Provincie West-Vlaanderen ook met een werking van FMDO begonnen.

 

SOCK:

E.H. Jef Devisscher vertelde dat SOCK zich vrijwillig inzet, in solidariteit met en voor asielzoekers, vluchtelingen, daklozen, mensen in een moeilijke situatie,… 1 maal per jaar organiseert SOCK een kerkasielwake in de kerk van Christus Koning Brugge.

 

Diversiteitsdienst Stad Brugge:

Mevr. Anje Timmerman had het in haar toespraak over de internationale vrouwendag in Brugge op 7 maart 2010. De activiteiten van die dag werden georganiseerd in het kader van “de Millenniumdoelen Brugge”. Zij nodigde alle mensen uit om deel te nemen aan het project “FATA MORGANA“. Een Brugs initiatief over de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Men kon een foto laten maken per koppel, telkens een man en een vrouw. Iedereen nam enthousiast deel. De foto’s werden daarna gepubliceerd en uitgehangen aan de vensters van de Bibliotheek De Biekorf in Brugge en van de Noord-Zuiddienst Brugge.

 

26 Februari 2010

Infosessie over de procedure voor asielzoekers door Dhr. Patrick Ghillebert (centrumverantwoordelijke van het opvangcentrum van het Rode Kruis in Brugge, de Patio). Wij wilden met deze infosessie een antwoord geven aan de mensen in onze maatschappij die zich de volgende vragen stellen: “Die allochtonen, waar komen zij vandaan?”, “Wat doen zij in ons land?”, “Wat zal er met hen gebeuren in de toekomst?”,…

Dhr. Ghillebert legde goed en duidelijk uit hoe de procedure voor asielzoekers verloopt in België: opvang en inschrijving van die mensen bij de Dienst vreemdelingenzaken, de rol van het opvangcentrum van het Rode Kruis, wat gebeurt er met die mensen als zij het opvangcentrum dienen te verlaten,…

Wenst u meer te weten daarover? Neem een kijkje op onze site: nsanga.brugseverenigingen.be. Daar ziet u wanneer de volgende infosessie zal doorgaan i.v.m. de procedure voor asielzoekers.

 

26 Maart 2010

Schepen Lieve Mus gaf een woordje uitleg over de Millenniumdoelen Brugge.

 

In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Er zijn acht concrete doelstellingen vastgelegd:

de millenniumdoelen:

 1. De armoede halveren en minder mensen honger
 2. Iedereen naar school
 3. Mannen en vrouwen gelijkwaardig
 4. Minder kindersterfte
 5. Verbeteren van de gezondheid van moeders
 6. Bestrijding van hiv/aids, malaria en andere dodelijke ziektes
 7. Meer mensen in een duurzaam leefmilieu
 8. Mondiaal samenwerkingsverband voor ontwikkeling

 

Mevr. Mus presenteerde de acties die de Stad Brugge organiseert in dit kader, om de Bruggelingen te mobiliseren voor dit project:

 • een conferentie over de “Millenniumdoelen gescoord of gemist?” in de Gotische zaal van het Brugse stadhuis
 • een conferentie over Aids en Malaria in Afrika (RDC Kongo) in het AZ St.-Jan
 • Cinema Lumière organiseerde ook bepaalde activiteiten
 • sport- en ontspanningsactiviteiten, o.a. een loopwedstrijd en vrouwenvoetbal
 • “Fata Morgana”: gelijkwaardigheid tussen vrouwen en mannen

Dank u wel, mevr. Lieve Mus, voor uw eerlijke en goede inzet voor alle Bruggelingen!

 

30 April 2010

In het kader van de Millenniumdoelen Brugge: “Nog 8 keer scoren voor het zuiden”, organiseerde Nsanga een infosessie over Ivoorkust. Dhr. Kamagate Ousman Abdoul Kader stelde zijn land Ivoorkust voor.

Er was weinig volk aanwezig, maar de informatie die men kreeg over Ivoorkust was heel interessant en goed om te leren kennen, zei de vertegenwoordiger van Vorming Plus Brugge, die kwam om voor de vertaling van Frans naar Nederlands te zorgen.

 

28 Mei 2010

Die avond presenteerde Nsanga de laatste fase van de Nsanga-Millenniumdoelen Brugge met een projectie van een Ivoriaanse artiest: “Alpha Blondy”, de meester van de Ivoriaanse Reggaemuziek.

In zijn liedjes vertelt hij de realiteit van de mensenwaarden en mensenrechten.

 

25 Juni 2010

Multiculturele avond met wereldmuziek en gezellig samenzijn met DJ. Kris Mastaki.

 

In Juli en Augustus 2010 werden geen Nsanga-avonden georganiseerd.

 

24 September 2010

Djembé-optreden door Griotshitenge met Centraal-Afrikaanse ritmes. De aanwezigen genoten van djembé-ambiance! Onze bedoeling is ook om voor ontspanning te zorgen voor iedereen. Leuke verrassing die avond was het bezoek van schepen, Mevr. Lieve Mus met enkele mensen.

 

29 Oktober 2010

Nyamakale, een Brugse djembé-groep, werd uitgenodigd voor een optreden. Zij spelen West-Afrikaanse ritmes en dansen ook. In 2010 vierden zij hun 10-jarig bestaan. Zij zijn een voorbeeld van het resultaat van uitwisseling.

Jammer, maar door omstandigheden kon Nyamakale die avond niet optreden.

Een groep toeristen uit Frankrijk kwam om naar hen te luisteren, maar zij genoten in de plaats daarvan van de ontspanningsmomenten, die Nsanga biedt aan aanwezigen, met wereldmuziek , door DJ Silke.

 

26 November 2010

Iranese avond. Wij wilden de Iranese cultuur die avond presenteren aan de aanwezigen, maar door ons beperkt budget zorgden wij voor een oriëntaals dansspektakel, gebracht door twee Belgische jonge vrouwen. De aanwezigen hadden geen spijt van er bij te zijn. Een student journalistiek maakte een reportage over deze avond voor zijn studies. De ambiance was verzekerd met DJ Kris.

 

Activiteiten waar Nsanga aan deelnam

 

Thuis bij holebi’s en transgenders

georganiseerd door de Diversiteitsdienst Brugge in het Hof van Watervliet in Brugge. De Schepen van welzijn en diversiteit was aanwezig en in haar woordje toonde zij hoe onze Stad Brugge openstaat voor diversiteit.

 

Dag van de verdraagzaamheid

Dit werd door het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut Brugge georganiseerd.

In groepjes van 4 of 5 werden de leerlingen van het 5de en 6de middelbaar verdeeld over een aantal allochtone gezinnen uit Brugge en omgeving. Men kon er samen met iemand van het gezin koken, samen eten, babbelen, muziek beluisteren. De leerlingen konden daarbij een andere cultuur wat van dichtbij leren kennen. Dit was een tof project, waar Nsanga actief aan deelnam en hoopt dat dit project navolging vindt in andere scholen. Gefeliciteerd aan mevr. Griet Vandamme en mevr. Lieselot Denoyette die zich inzetten om 60 allochtone gezinnen te mobiliseren om deel te nemen aan dit project.

 

Internationale vrouwendag Brugge

In het kader van de internationale vrouwendag op 7 maart 2010 en de Millenniumdoelen Brugge, organiseerde de Diversiteitsdienst Brugge, een vrouwenvoetbalwedstrijd. Als lid van het Platform Etnisch Culturele Minderheden van de Diversiteitsdienst Brugge, besliste Nsanga om mee te werken aan dit project. Wij maakten een vrouwenvoetbalploeg en organiseerden trainingen. Daarvoor bedanken wij van harte de leerkrachten van SFX:, mevr. Denoyette Lieselot, mevr. Vandamme Griet, mevr. Greet, mevr. Lore en mevr. Inge. Wij bedanken ook mevr. Van Kerkhoven Helena (leerkracht in het Sint-Leocollege St.-Pieters Brugge) voor haar inzet en deelname van de medespeelsters uit haar ploeg.

Wij danken Club Brugge KV voor het mogen lenen van hun voetbalkledij. Met die outfit trachtte de Nsangavrouwenvoetbalploeg te schitteren op het veld. Maar het evenwicht van spel tussen onze ploeg en de Cerkel Ladies was ver te zoeken. Toch kon Inge de naam van Nsanga redden met 1 doelpunt! De eindstand was 13-1. Maar genoten dat hebben we! En onze spieren hadden er ook deugd van! Ook de ambiance buiten het veld was verzekerd door Afrikaanse ritmes van Griotshitenge.

Proficiat aan de hele Nsangavrouwenvoetbalploeg!!! We eindigden de dag met een drankje in de cafetaria van het sportcentrum Julien Saelens Bloso. Iedereen kreeg ook nog een aandenken, een uurwerkje met de slogan: “’t Is tijd voor diversiteit”, van de Diversiteitsdienst Brugge.

 

Project “Anders” door de Diversiteitsdienst Brugge

Volgende activiteiten werden georganiseerd:

 • een “smaakmarkt”

Nsanga presenteerde een infostand met bakbananen als proevertjes.

 • “Durf je (voor)oordelen”
 • “Cité coloré”

meer info te vinden op www.vormingplusbrugge.be

 

 

 

Nsanga is een Brugse vereniging van de toekomst!

 

Iedereen is welkom bij Nsanga:

kinderen, jongeren, volwassen mannen en vrouwen,

autochtonen en allochtonen

 

Meer info:                   nsanga.brugseverenigingen.be

Telefoon:           0485 / 70 68 28

 

 

Tot op onze volgende activiteit!

 

En tot het volgende infoblad 2010-2011!